Nokia 1 – Android smartphone iskustvo po povoljnoj ceni

Nokia 1 – Predji na pametniji telefon

Pristupačan smartphone

11.999 RSD
Uslovi plaćanja
  • Android 8.1 Oreo Go Edition

  • Ekran: 4.5” FWVGA IPS display, 480 x 854

  • Kamere: 5 MP LED blic / 2 MP

  • Baterija: 2150 mAh, izmenjiva

  • MT6737M Quad Core 1.1 GHz

  • Dual SIM

Na ovoj strani možete pročitati

Dodatna oprema
Uslovi plaćanja

Ocena Nokia 1

Dizajn
Hardver
Softver
Kamera
Baterija
Cena

Dodatna oprema za Nokia 1

Uskoro!

Kompletna oprema za Nokia 1 USKORO!

Analiza, karakteristike, specifikacija, poređenja Nokia 1

4.4.2018. – Doktor Smarta

Kao deo Google-ove inicijative Android Go, ovo je pametni telefon koji ima za cilj da redefiniše tržište za pristupačne telefone. Nokia 1 namerava da donese sve karakteristike i prednosti Androida kupcima koji nikada nisu bili u mogućnosti da priušte pametni telefon. Kako to izgleda u praksi?

Dizajn

Nokia 1 podseća na starije modele, da ne kažemo da je dizajn malo zastareo. Sa druge strane, deluje čvrsto i izdržljivo (što je opet standardna Nokia karakteristika), telo telefona je zaobljeno i fino leži u ruci.

Sa dimenzijama 133.6 x 67.78, debljinom kućišta od  9.5 mm, težinom od 131 gram uključujući i bateriju, lako se koristi jednom rukom.

Na dnu je mikro USB ulaz za punjač, a na vrhu 3.5 mm širok ulaz za slušalice. Zvučnik je smešten na zadnjoj strani, što je takođe malo kaska za trendovima, a uz to je i nefunkcionalno, pošto ga je lako prekriti rukom.

Nokia je rešila da opet unese malo živosti, pa je poklopac zamenjiv i možete birati između toplo-crvene i tamno-plave zadnje školjke nazvane Xpress-on covers. To su boje u kojima možete kupiti telefon, ali će posebno biti na raspolaganju poklopci i u drugim bojama.

Kada uklonite poklopac, videćete da je baterija izmenjiva, a zatim i slotove za SIM i micro SD karticu.

Displej

Telefon ima ekran osetljiv na dodir od 4,5 inča sa rezolucijom od 480 x 854 piksela. Poseduje Android navigacijske tastere na ekranu što u nekim slučajevima znači manje prostora za sadržaj.

Ono što nedostaje je jasnoća prikaza, ali samo ako ste navikli na skuplje telefone. U svakom slučaju, moći ćete normalno da čitate tekst, gledate slike i igrate igrice, samo što neće baš da ostanete bez daha od kvaliteta boja.

Kamera

Kada je o kameri reč, Nokia 1 dolazi sa primarnom kamerom od 5 MP i led blicom, a za selfje je namenjeno tek 2 MP. Dakle, ne nadajte se prvom mestu na foto-konkursu, ali fotografije će biti dovoljno informativne za društvene mreže. Takođe, aplikacija za kameru je nešto sporija, ali radi posao.

Performanse i interfejs

Odmah da se razumemo, performanse nisu sjajne, ali za te pare valjda to niko nije ni očekivao. Trebaće vremena za učitavanje, ali obaviće posao kako treba. Za to je velikim delom zaslužan operativni sistem, u ovom slučaju Android 8.1 Oreo Go Edition, koji je prilagođen za manje moćne uređaje. Vizuelno nećete primetiti razliku u odnosu na verzije koje poseduju jači telefoni.

Zahvaljujući prilagođavanjima, dostupne su vam sve stanfardne aplikacije: WhatsApp, Facebook, YouTube, Google Maps, kao i Google Assistant u, takođe, Go edition-u.

Nokia 1 se napaja preko 1,1GHz quad-core MediaTek MT6737M procesora i dolazi sa 1GB RAM-a. Telefon poseduje 8 GB interne memorije, što zahvaljujući prilagođenom operativnom sistemu znači da ćete imati nešto više od 5 GB raspoloživog prostora. Poređenja radi, da koristi standardnu verziju Androida, imali biste tek oko 2 GB na korišćenje. Prostor se može i proširiti do 128 GB pomoću micro SD kartice, što značajno doprinosi većoj fleksibilnosti.

S obzirom da je Nokia 1 deo Android One sheme, dobijaćete korekcije sistema i sigurnosne apdejtove, što je svakako vredno pomenuti.

Baterija od 2150mAh

Kao što rekosmo, baterija je izmenjiva, a sa 2150mAh imaćete solidnu bazu energije. Nema opcije za brzo punjenje, tako da vežbajte strpljenje.

Proizvođač obećava do 9 sati razgovora i 15 dana u stanju pripravnosti. Muziku (MP3) moći ćete da slušate oko 50 sati, a za gledanje videa baterija će trajati navodno više od 4 i po sati.

Nokia 1 – FM radio, Dual SIM i 4G

Nokia 1 je dual SIM (GSM i GSM) smartphone koji prihvata Nano-SIM i Nano-SIM. Opcije za povezivanje uključuju Wi-Fi, GPS, Bluetooth, FM, 3G i 4G. Od audio formata podržava 3G2, 3GP, AAC, AMR, M4A, MKV, MP3, MP4, poseduje i FM Radio.

Zaključak

Nokia 1 nudi solidno Android smartphone iskustvo po vrlo povoljnoj ceni. Svi nedostaci kao što je sporost u radu i skromna kamera, jednostavno su druga strana toga što je telefon stvarno jeftin.

Zanimljivosti Nokia 1

Android Go

Andoid Go je prilagođena verzija Android Oreo operativnog sistema kako bi efikasno radili na manje moćnim, tojest jeftinijim mobilnim telefonima. Namenjeni su, dakle, onim telefonia koji imaju 1 GB RAM-a ili manje. Android Go zauzima manje prostora i zahvaljujući optimizovanju aplikacija kao što su kao što su YouTube, Gmail i Google Maps, potrošnja Interneta je značajno smanjena.

2018-04-20T14:07:36+02:00

Postavite komentar

preloader