Nokia 230 Dual-SIM – Jednostavan i efikasan mobilni telefon

Nokia 230 Dual-SIM – Jednostavan i efikasan mobilni telefon

Predviđen za dve SIM kartice i slikanje selfija

  • Dual SIM

  • Baterija: Li-Ion 1200 mAh

  • Kamere: 2MP LED blic / 2MP LED blic

  • Ekran: 2.8″ / QVGA 320×240 (143ppi)

  • Memorija: eksterna do 32 GB

PRODAJA – NOKIA 230 Dual-SIM bela CENA 7,999 din
PRODAJA – NOKIA 230 dual-SIM crna CENA 7,999 din

Doktor Smarta analizira Nokia 230 Dual-SIM

9.1.2018. – Doktor Smarta

U vremenu pametnih telefona, gotovo je nemoguće zamisliti da i dalje postoji jak interes za jednostavnijim, tradicionalnijim uređajima, takozvanim feature phones. Ipak, potražnja itekako postoji, a Nokia 230 koja dolazi sa mestima za dve SIM kartice, jedan je od onih modela koji privlače pažnju.

Dizajn

Jednostavno i obično rečeno, ovo je jednostavan i običan mobilni telefon. Težak 91.8 grama, a dimenzije su mu 53.4 x 124.6 x 10.9 mm.

Dizajn jeste klasičan, ali i tu se vidi izvestan pomak. Ono što se na prvi pogled svakako može naglasiti jeste njegova praktičnost. Deluje čvrsto, robustno i lako ga je smestiti u džep, kao i u ruku. Kućište je plastično, s tim što je poklopac od aluminijuma. Napravljen je tako da se neće lako odvojiti prilikom pada telefona, a to sa druge strane, znači da ćete morati uložiti izvestan napor kako bi uklonili poklopac.

Sa prednje strane je ekran veličine 2,9 inča, naravno, neosetljiv na dodir, ali pristojno velik za ovakav tip utređaja. Ispod je klasična fizička tastatura sa centralnim dugmetom za navigaciju, a poseduje i plavo pozadinsko osvetljenje. Iznad ekrana je kamera koja dugmetom smeštenim gore desno automatski aktivira prednju kameru namenjenu, jelte, za selfie. Fotografisanje selfija je nešto što naglašava ovaj uređaj, ali o tome više u odeljku za kamere.

Na zadnjoj strani je glavna kamera, ispod zvučnik. Poklopac skriva bateriju i slotove za dve mini SIM kartice i microSD.

Na gornjem rubu je 3,5 milimetara širok ulaz za slušalice, a na donjem microUSB ulaz za punjač.

Ekran i prikaz prilagođeni ljudima sa slabijim vidom

Prilično prostran za ovu vrstu telefona, ekran je od 2,8 inča, QVGA rezolucije od 320×240 (143ppi). Poseduje transmisijsku LCD matricu i podržava 64k boja (High-color, 16 bit).

Nokia 230 Dual-SIM – hardver

Generalno, sve brzo i efikasno radi, kako je obično i slučaj sa ovom vrstom mobilnih telefona. Na raspolaganju je 16MB RAM-a, a s obzirom na to da je interna memorija baš mala, definitivno se preporučuje korišćenje microSD kartice koja ide do 32GB i na koju se snimanje automatski prebacuje. Inače ćete ostati u situaciji da možete uslikati jedva četiri fotografije, a svaki pokušaj instaliranja bilo koje aplikacije završiće sa obaveštenjem da nemate dovoljno memorije.

Kamere za selfie

Možda se Microsoft odlučio da ciljna grupa ovog telefona budu stariji članovi društva, ali posebno se usmerio na one koji vole slikanje selfija. Zato se na prednjoj kameri od 2MP nalazi LED blic kojim ne mogu da se pohvale ni neki skupi i daleko unapređeni smartfonovi. I glavna kamera takođe ima 2MP i LED blic, a obe imaju i fiksni autofokus. Ono što je zanimljivo jeste da će glavna kamera snimiti video zapise u rezoluciji od 320×240, dok će prednja snimiti video u rezoluciji od 480p (VGA, 640×480). Fotografije će biti pri optimalnim uslovima zadovoljavajuće, pod uslovom da ne koristite zum.

Kada je o zvuku reč, Nokia 230 podržava AAC, MP3, MIDI, snimanje u WAV formatu, stereo.

Operativni sistem, aplikacije i povezivanje

Nokia 230 Dual-SIM ima fabrički operativni sistem, zasnovana je na Nokia Series 30+ sistemu.

Okvir oko centralnog dugmeta pruža ulaz na prečice, kaošto su LED svetlo, kontakti, kalendar, slanje poruka. Pritiskom na centralno dugme vodi u glavni meni gde se nalazi lista poziva, kontakata (može memorisati do 1000 kontakata), poruka, zatim muzički plejer i pristup Interenetu pomoću Opera Mini pretraživača i Mobile Storea, što baš i nije za oduševljavanje. Aplikacija za Facebook će vas odvesti samo do date Internet stranice. Ima i nekoliko predinstaliranih igrica, a moguće je instalirati i druge igrice i aplikacije, kao što je Facebook Messanger, Group me by Skype itd. FB Mesenger priilično dobro radi i ukoliko ste prikačeni na net, moći će da radi i u pozadini. Međutim, WhatsApp i Viber zaboravite.

Ugrađen je i stereo FM radio, a aplikacija za vremensku prognozu je stalno uključena.

Nokia 230, dakle, ima mesta za dve mini SIM kartice, microUSB ulaz, 3,5 milimetarski ulaz za slušalice. Podržava Bluetooth 3.0, ali podrška za WiFi je izostavljena., ali je zato tu 2G mreža (GSM 900 / 1800 – SIM 1 & SIM 2).

Izdržljiva baterija

Jedan od glavnih razloga zašto su obični mobilni telefoni i dalje traženi jeste baterija, tojest dugotrajnost iste. Nokia 230 Dual-SIM poseduje litijum-jonsku bateriju od 1200 mAh, sa naponom od 3,7V. To praktično znači da ćete zaboravljati kad ste je poslednji put napunili i da ćete, recimo, moći da razgovarate celih 18 sata bez prestanka. U specifikacijama se navodi da će u stanju pripravnosti izdržati do 27 dana, a realno je očekivati da ćete ovu Nokiu je uz normalno korišćenje puniti jednom nedeljno.

Zaključak

Korisnici koji cene jednostavnost i pouzdanost biće više nego zadovoljni onim što Nokia 230 Dual-SIM može da ponudi, prvenstveno lakoćom korišćenja i dugotrajnošću baterije. Ovaj mobilni telefon biće dobar izbor za starije ljude, one sa slabijim vidom ili sluhom, ali i recimo, radnike na građevini ili na mestima gde je ograničena mogućnost korišćenja struje. A da, zvuk zvona je prilično glasan, što može dobro da dođe.

Ono što možda nedostaje jeste mogućnost povezivanja na WiFi i interna memorija. Međutim, nezahtevnom korisniku Nokia 230 Dual-SIM prirašće za srce.

Ocena Nokia 230 Dual-SIM

Dizajn
Hardver
Softver
Kamera
Baterija
Cena

Zanimljivosti Nokia 230 Dual-SIM

Baterija za koju ćete zaboraviti kad ste je napunili

Ono o čemu smartphonovi mogu trenutno samo da sanjaju jeste ono što vam donosi Nokia 230 Dual-SIM. Sa ovim mobilnim telefonom moći ćete da razgovarate 18 sati (2G), da slušate radio duže od 50 sati, a u stanju pripravnosti izdržaće 27 dana.

2018-01-09T16:33:30+01:00

Postavite komentar

preloader