Nokia 6 (2018) – Prelep dizajn i čisto Android iskustvo

Nokia 6 (2018) – Unapredjen gotovo u svakom pogledu

Pristupačan smartphone

33.999 RSD crna boja
33.999 RSD bela boja
Uslovi plaćanja
  • Android 8.0 Oreo

  • Ekran: 5.5” IPS LCD, 2.5D, 1920×1080

  • Kamere: 16 MP LED blic, Zeiss / 8 MP

  • Baterija: 3000 mAh

  • Octa-core 2.2 GHz Cortex-A53

Na ovoj strani možete pročitati

Dodatna oprema
Uslovi plaćanja

Ocena Nokia 6 2018

Dizajn
Hardver
Softver
Kamera
Baterija
Cena

Dodatna oprema za Nokia 6 2018

Uskoro!

Kompletna oprema za Nokia 6 2018 USKORO!

Analiza, karakteristike, specifikacija, poređenja Nokia 6 2018

15.4.2018. – Doktor Smarta

Nokia 6 2018 iliti Nokia 6.1, naslednik je prošlogodišnjeg popularnog modela Nokia 6, koji dolazi sa poboljšanjima u gotovo svakom segmentu.

Dizajn

Jedna od glavnih prednosti prošlogodišnje Nokia 6 bio je kvalitet izrade, a Nokia 6 (2018) nastavlja u tom pravcu. I dalje je u pitanju jednodelno aluminijumsko kućište, ali oplemenjeno akcentnim bojama na bridovima, oko senzora za otiske i oko kamere, što pojačava estetski utisak.

Generalno, telefon odaje premijum utisak. Lepo leži u ruci i lako se koristi jednom rukom.

Dimenzije uređaja su manje u odnosu na prethodnika (148,8 x 75,8 x 8,15mm) i težak je 172 grama, a povećana je i iskoristivost prednje površine. Iznad ekrana nalazi se slušalica za pozive, prednja kamera, senzori i logo Nokie.

Sa leve strane nalaze se dugmad za kontrolu glasnoće i za otključavanje uređaja. Na desnoj strani se nalaze samo ulazi za kartice. Tu možete postaviti dve SIM kartice ili jednu SIM i jednu MicroSD karicu.

Na dnu telefona postavljen je mikrofon, USB Tip C ulaz za punjenje baterije i zvučnik, a na vrhu je 3,5 mm širok ulaz za slušalice. Na poleđini je glavna kamera i drugi mikrofon, kao i dvostruki LED blic koji su smešteni iznad senzora za očitavanje otiska prsta.

Nokia 6 2018 – ekran

Nokia 2018 poseduje IPS LCD ekran  FullHD rezolucije i štiti ga  2.5D Gorilla Glass zaštitno staklo.

S obzirom da se za navigaciju koriste virtuelna dugmad, a koja se prikazuju i skrivaju dodirom, u zavisnosti od aplikacije i nije je moguće manuelno podešavati, tako veličina ekrana od 5,5 inča, zapravo ima 5,2 inča za korišćenje.

Gustoća od 403 piksela po inču dovoljna je za svakodnevno korištenja smartfona, no ako uređaj želite koristiti za reprodukciju VR sadržaja, ova gustoća neće biti dovoljna za optimalno iskustvo.

Boje su oštre, a vidljivost na ekranu odlična je čak i pod jakim suncem. Nema Always On opcije, ali takozvani ambijentalni ekran pri zaključanom telefonu  prikazuje vreme i notifikacije. Osim preko otiska prsta, ekran je moguće pokrenuti i dvostrukim tapkanjem po samom ekranu.

Hardver i softver

Najveći pomak u odnosu na prošlogodišnji model, svakako je po pitanju procesora. Nokia 6 2018 koristi Snapdragon 630 čipset, osmojezgreni procesor od 2.2 GHz Cortex-A53. Dakle, brzinom i opštim radom bićete vrlo zadovoljni, kao i ponašanju pri igranju igrica.

Kao i ostale Nokie koje su u skorije vreme izašle, i Nokia 6 2018 koristi čist Android 8.0 (Oreo) iz korpusa Android One platforme, što znači da nema dodatnih aplikacija koje će zauzimati prostor.

Memorija je 32 GB, a za RAM memoriju predviđeno je 3GB.

Radna memorija je od 3GB, a od 32GB interne memorije, moći ćete da koristite nešto manje od 20GB.

Nokia 6 2018 dolazi sa 24 predinstalirane aplikacije, od kojih su dvije HMD-ove: Nokia Support i aplikacija za kameru. Nokia Support izuzetno je koristan alat kojim možete proveriti garanciju, kontaktirati korisničku službu, locirati najbliži servis, proveravati bateriju i radnu memoriju, jačinu signala, temperatutu i slično.

S obzirom na to da Nokia 6 2018 koristi Android One, nadogradnje operativnog sistema primaćete u naredne dve godine, a sigurnosne pečeve u naredne tri godine. Na Googlovom claudu imaćete neograničen prostor za fotke.

HMD je potvrdio da će Nokia 6 2018 preuzeti Android P čim bude bio dostupan.

Sve u svemu, performanse su odlične.

Kamere prosečnog kvaliteta

Glavna kamera je od 16MP sa Zeiss LED blicem. Senzor je veličine 1/3.1 inča, otvor blende f/2.0, a pikseli su veličine 1 mikrona.

Aplikacija za kameru ima mogućnost za ručno postavljanje parametara prilikom fotografisanja: balans bele, fokus, ISO od 100 do 3200, brzina zatvarača od 1/500s do 4s i kompenzacija ekspozicije od -2 do +2.

Nokia 6 2018 podržava Dual-sight, odnosno snimanje video-zapisa sa obe kamere istovremeno, kao i takozvani Bothie, tj uslikavanje fotografija sa obe kamere istovremeno, što će posebno značiti kreativnim Instagram fanovima.

Video možete snimati u 4 K rezoluciji uz slowmotion u 480p.

Prednja kamera od 8MP ima fiksi fokus, a ekran može koristiti kao blic, pošto ga fabrički nema.

Novitet na Nokiji 6 2018 je OZO Audio snimanje zvuka za šta koristi svoja dva mikrofona.

U dobrim uslovima, fotografije su čak natprosečno dobre, ali pri jakom osvetljenju i u uslovima slabog osvetljenja, kvalitet znatno opada, pojavljuje se šum, ošrtina se gubi, kao i verodostojnost boja. Uostalom, ovo je telefon srednjeg ranga, tako ne možemo mnogo više ni očekivati. Ono što može popraviti situaciju je korišćenje opcija iz Pro Moda, naravno ako znate šta radite.

Problema zadaje i fokus koji prilikom fotkanja i snimanja videa drži tek nekih 5 sekundi,a onda se vrati na fokusiranje centralnog dela slike. To je mogućeizbeći ručnim podešavanjem u Pro Modu za fotografisanje, ali prilikom snimanja videa, moraćete da pomerate sam telefon. Ipak, stabilizacija je neočekivano dobra, što je svakako olakšica. Treba pomenuti i odličan zvuk.

Sve u svemu, prosečno dobar kvalitet fotografija i video-zapisa, što će za društvene mreže biti sasvim dovoljno.

Baterija i povezivost

USB Tip C ulaz za punjenje omogućava brzo punjenje i prenošenje podataka. Baterija od 3000mAh napuniće se do pola u roku od pola sata, a za punu bateriju trebaće još nekih 45 minuta. Nije preporučljivo da se pri brzom punjenju pokreću zahtevne aplikacije, jer se baterija prilično zagreva. Dakle, bez nepotrebnog opterećivanja.

Izdržljivost baterije je dobra, ali računajte da ćete je puniti jednom dnevno.

Nokia 6 2018 za povezivanje ima i Bluetooth 5.0, NFC, WiFi 802.11 a/b/g/n, LTE Cat4 (150/50). Poseduje standardni senzor za blizinu, osvetljenje, akcelerometa, žiroskop, kompas, senzor magnetnog polja i senzor otiska prsta.

Valja pomenuti i da je zvučnik prilično glasan, pa ćete ga verovatno često smanjivati u tihom okuženju.

Zaključak

Nokia 6 2018 nije telefon koji će vas oduvati svojim karakteristikama, ali daleko od toga da nema ;ime da se pohvali. To se prvenstveno odnosi na dizajn koji odaje utisak skupljeg telefona i na sasvim solidnu brzinu rada. I kamera može biti dobro iskorišćena, ako se malo pomučite sa ručnim podešavanjem. Sve u svemu telefon opravdava cenu za koju ćete ga kupiti.

Zanimljivosti Nokia 6 2018

Dual sight i Bothie

Fotografišite i snimajte video-zapise sa obe kamere istovremeno!Uz to Nokia 6 2018 donosi i odličan zvuk kako biste na najbolji mogući način sačuvali svoje uspomene.

2018-05-05T15:08:49+02:00

Postavite komentar

preloader