Početci ove finske kompanije dosežu do 1865. godine, mada ona pod nazivom Nokia i delatnošću koja se koncentriše isključivo na telekomunikacije nastupa tek 1992. godine.

Do 2012. godine, Nokia je bila najveći proizvođač mobilnih telefona na svetu.

Jedna od najprepoznatljivih karakteristika Nokia telefona je svakako baterija, tačnije njena dugotrajnost i izdržljivost. Generalno, Nokia je brend koji najviše insistira na poudanosti i zato je veoma popularan među najširim slojevima društva uključujući i korisnike sa ne tako velikom kupovnom moći.

Nokia mobilni telefoni zauzimaju najveći broj mesta na listi najprodavanijih mobilnih telefona ikada sa čuvenim modelima 11001110 3210 koji je verovatno prvi mobilni telefon većini ljudi. Priča o Nokia telefonima ne može da prođe bez pomena „Zmijice“ (Snake) – legendarne  igrice koja se prvi put pojavila 1998. godine uz model 6110 i do danas  ostala kao najpoznatija igrica na mobilnim telefonima ikada.

Od drugih prepoznatljivosti, tu je svakako i specijalni ton koji korisnici Nokijinih telefona čuju pri prijemu SMS poruka, a zanimljivo je to da je taj zvuk zapravo Morzeov kod za S-M-S.

sr_RSSerbian

Smart Arena