Samsung Galaxy A8 2018 – Postavlja standarde za modele srednje klase

Samsung Galaxy A8 2018 – Posebna kombinacija odličnih karakteristika

Postavlja standarde

57.999 RSD
Uslovi plaćanja
  • Ekran: 5,9” fHD / 2220×1080, Super AMOLED

  • Kamere: 16 MP / 16+8 MP

  • Baterija: 3000mAh

  • IP68 standard

  • Octa-core / 4G platforma

Na ovoj strani možete pročitati

Dodatna oprema
Uslovi plaćanja

Ocena Samsung Galaxy A8 2018

Dizajn
Hardver
Softver
Kamera
Baterija
Cena

Dodatna oprema za Samsung Galaxy A8 2018

Uskoro!

Kompletna oprema za Samsung A8 2018

Analiza, karakteristike, specifikacija, poređenja Samsung Galaxy A8 2018

16.2.2018. – Doktor Smarta

Cela Galaxy A serija pokazala se kao izuzetno uspešna, pa je Samsung rešio joj pridruži i Samsung Galaxy A8, kao da tako kažemo, jagodu na šlagu torte. Ovo je telefon koji pokušava da donese mogućnosti S8 u pristupačniji cenovni rang.

Dizajn i ergonomija

Samsung voli kad se o njegovim telefonima priča da su lepi, a kod ovog modela se baš potrudio. Okvir je od aluminijuma, a staklo je postavljeno i sa prednje i za zadnje strane što znači da je jako prijatan na dodir, ali i klizav. Naravno, zato imate bezbroj različitih futrola koje će i tu stvar rešiti.

Dimenzije su 149,2 x 701,6 x 8,4 milimetara, težak je 172 grama.

Osim Corning Gorila Glass zaštiite, A8 poseduje i sertifikat IP68, što ga dodatno štiti od padova, prašine i vode. Znači ako planirate da ronite na dubini od 1,5 metara manje od 30 minuta, slobodno ponesite mobilni sa sobom.

To se sve dešava na veličini stranica od 18,5 x 9, što je dovoljno za zaista impresivan prikaz, ali je dovoljno i za normalno rukovanje telefonom.

Na donjem delu okvira nalazi se USB-C ulaz, mikrofon i 3,5 milimetara širok konektor za slušalice. Na desnoj strani je dugme za uključivanje i, zanimljivo – zvučnik, a sa leve su smeštena dugmad za podešavanje jačine zvuka.

Samsung Galaxy A8 koristi iključivo virtuelne tastere, a po želji se može uključiti Home dugme da bude stalno vidljivo. Ipak, ono nije osetljivo na pritisak, kao što smo to doživljavali kod S8 modelima.

Pri vrhu i dnu telefon je dosta smanjen, ali okviri oko zaslona su možda malo podebeli za ovogodišnje trendove.

(Skoro) beskonačni displej

Infinity displey je jedan od glavnih aduta Samsung A8 modela. Ekran je dakle, razvučen od ivice do ivice, pa je okvir minimalan, a vi dobijate sliku na 5,6 inča, sa rezolucijom od 2220×1080 piksela, sa gustinom od oko 440 piksela po inču. Kad se sa tim ukombinuje Super AMOLED tehnologija, rezultat ne može biti drugo nego odličan kvalitet prikaza. Oštrina u svakodnevnom radu je zagarantovana.

Kao i na prethodnim modelima, i A8 ima četiri predefinisane postavke za ekran. Adaptivni način je najadekvatniji kada ste na otvorenom i kada ima puno svetla, pošto automatski podešava svetlije tonove radi čitljivosti.

OLED ekran omogućava vidljivost iz svakog ugla, zaista crnu boju i stvarno brzo reagovanje.

Always on displej

Još jedna od mogućnosti koje Samsung A8 preuzima od top modela. Dakle, na vašem ekranu biće prikazane razne informacije čak i kada je ekran ugašen. To može da bude sat, kalendar, notifikacije i slično.

Prednja kamera najbolja u klasi

Ono što je zamerano modelu A5 jeste da nema kameru sa OISom i EISom, a A8 je napravio pomak ugrađujući bar EIS video stabilizaciju.

Glavnu kameru krasi senzor sa celih 16MP. Otvor blende je  f/1.7, prisutna je podrška za prepoznavanje lica (face detection) i autofokus.

Ne podržava HDR Boost tehnologiju, što šteti detaljima, a i kontrast je nešto slabiji od očekivanog, kao i živost boja, posebno kada je o crvenoj reč. Ipak, oštrina je svugde prisutna. Fotografije će u mraku biti osrednje, ali ako postoji dovoljna osvetljenost, kvalitet im se značajno penje. Daleko od toga da fotografije nisu dobre, samo nisu odlične.

Ono što je međutim posebno kod Samsung Galaxy A8  jeste unapređenje u vezi sa prednjom kamerom koja koristi dualni sistem senzora, odnosno od 8 i 16MP. To će biti korisno ljubiteljima selfija, posebno kada se uzme u obzir i Live focus (boke efekat) sa zamagljivanjem pozadine i mogućnost širokougaonih selfija. Sve to odlično radi čak i sa prosečnim osvetljenjem. Za kreativnije, obezbeđen je čitav niz doarada: ulepšavanje, AR efekti čak i na videu i tako dalje.

Snima video-zapise od 1080p sa 30fps. Uz poršku za stabilizaciju daje dobre rezultate, ali se ne nadajte 4K rezoluciji.

Ima još jedna zanimljivost u vezi sa Bixby Vision opcijom za kameru, a to pročitajte kasnije u recenziji.

Samsung Galaxy A8 – hardver i softver

Osmojezgreni procesor na 2.2  GHz sa 4 GB memorije pobrinuće se za korektan rad.

Za skladištenje podataka predviđeno je 32 GB, što sa svim aplikacijama i operativnim sistemom ne ostalja bog zna koliko prostora, ali uz proširenje Micro SD karticama do 256 GB može već lakše da se diše.

Operativni sistem je Android 7.1 Nougat, što je čudno s obrizom na to da je Android 8.0 Oreo već mesecima u upotrebi.

Za veću bezbednost, imate i mogućnost zaštitnog foldera, senzor otiska prsta i opcija prepoznavanja lica.

Učitavanja su dosta brza, kao i surfovanje Internetom.

Mali G-71 grafički čip nije vrhunski, ali dobro služi i za zahtevnije igrice, kao na primer Real Racing. Za razliku od telefona sa čistim Androidom, ovaj će s vremena na vreme uzrokovati trzaj – ništa strašno, ali moglo je da se izbegne.

Dual Messenger

Vrlo praktično! Dakle, moguće je istovremeno korišenje dva naloga. Instalacija je potpuno pojednostavljena i drugi nalog možete instalirati odmah sa Home strane.

Prvi sa Bixby asistentom

Samsung Galaxy A8 je prvi iz A serije koji dolazi sa virtuelnim pomoćnikom, međutim ne sa svim karakteristikama, kao što ga ima Galaxy S8. Prvo, nema specifičnog dugmeta za pvezivanje sa asistentom, već se to postiže prevlačenjem na levo na Home strani.  Zvučne, tj. govorne aplikacije i serisi nisu dostupni, već ćete imati samo Bixby Home sa pregledom informacija tipa: vreme, datum, vesti, zatim Bixby podsetnik i Bixby Vision za kameru.

Bixby kamera odmah prepoznaje tekst na uslikanoj fotki, a onda i da ga prevede na drugi jezik, za šta koristi Googlov servis. Ovo smo videli kod Note linije i pokazalo se kao korisna stvarčica.

Druga zanimljivost jeste mogućnost vizuelne pretrage: Bixby kamera može da snimi objekat, a zatim da prikaže podatke o njemu, kao npr. koliko košta. Ne radi uvek fantastično, ali je svakako interesantno.

Baterija

Kapacitet baterije je 3000 mAh, što u kombinaciji sa režimima za ekonomično trošenje može da izgura dan i po, a uz veće (ne i tinedjžersko) korišćenje, traje i impresivnih 12 sati. Alwazy on troši otprilike pola posto baterije na sat, a ako želite i to da uštedite, onda koristite LED diodu za notifikacije.Podržava brzo punjenje i baterija će se napuniti za nekih dva sata.

Zaključak

Skoro sve karakteristike možete naći u boljem stanju na drugim telefonima, ali ovakvu kombinaciju zaista sjajnih osobina, ima za sad samo Samsung A8. Performanse su dobre, ali ne interfejs je mogao da bude i bolji. Baterija je odlična, zaštita takođe, a prednja kamera oduševljava. Cena je ipak veća nego što bi se očekivalo od telefona srednje klase, ma koliko vrhunskog, bar kada se gleda iz perspektive kupovne moći prosećnog Srbina. Ono što je sigurno kada se sve uzme u obzir, sa ovakvim telefonom, zapitaćete se da li vam je zaista potreban telefon iz najviše klase kad imate Samsung Galaxy A8.

Zanimljivosti Samsung Galaxy A8

Boke efekat

Boke (Boh-kae, Bok-kai) japanska je reč koja otprilike znači zamućeno. Ovaj efekat se na kamerama koristi kako bi pozadina, tj. ono van fokusa bilo zamagljeno, blurovano, zamućeno, a da to daje izvesni estetski kvalitet. Boke se definiše kao „efekat meke pozadine van fokusa, koju dobijate pri fotografisanju objekta, koristeći brz objektiv, široko otvorene blende“ odnosno f/2.8 ili više.

Ovaj efekat se koristi pretežno kod fotografisanja portreta ili generalno kada želite da istaknete lepotu objekta ili da ne istaknete neatraktivnu pozadinu.

2018-04-20T12:29:55+02:00

Postavite komentar

preloader